17 Ağustos 2012 Cuma

Bacak / Baldır Protezi Hakkında Bilgiler

Bazı hanımların kısa etek giymekten çekinmelerinin en önemli nedenlerin başında bacaklarının diz altı kısımlarının ince ya da ayrık görünümüdür. Bazıları bunu “çarpık bacak” olarak da tanımlamaktadır. Bunun nedeni kemik yapısının normalden fazla kavisli olması, diz arkası iç tarafa bakan kasların az gelişmiş olması gibi daha çok yapısal nedenlere bağlanabilir.

 Bacakların kemik ve kastan oluşan iskelet yapısına müdahale edilmeksizin, diz altı kısımlarının iç taraflarının bir şekilde dolgunlaştırılması bacağın genel olarak düz görünmesini sağlayabilir. Bu amaçla baldır protezleri (calf imlant) basit ve kolay bir çözüm sunar. Baldır protezleri çeşitli şekil ve ebatlarda olup sık kullanılanları şekil olarak bir levrek ya da çupra balığına benzetilebilir. Silikon içeren ve meme protezinden biraz daha sert kıvamdadırlar.




Protezin bacağa konulması kısa da olsa bir kesi gerektirir ki bunun bırakacağı yara izinin göze batmasını önlemek için dizin arkasında diz katlantı kıvrımından protezin konulması tercih edilir. İşlem spinal anestezi denilen belden aşağısının uyuşturulduğu anestezi şekli ile yapılabilir. Hasta yüzü koyun yatar ve işlem 1 saat içerisinde tamamlanır. Protez baldır arkasında mevcut kasın (gastrocnemius) iç taraftaki kısmının üzerine kasın kılıfının içerisine sokularak konulması şeklindedir. Protezin ebatları ve hacmi aşırı gerginlik oluşturmamalı ama istenen değişikliği yapacak büyüklükte de olmalıdır. İşlem tamamlandığında diz altına varan bir elastik varis çorabı giydirilir.

 Hasta işlemden 3-5 saat sonra ayağa kalkıp yürüyebilir. Ancak giderek azalan ve 2 hafta süren ağrı ve gerginlik beklenir. Bu dönemde topuklu ayakkabı, terlik giyilmesi gerginlik ve ağrıyı azaltmaktadır. Ağrı azaldıkça protezin üzerinde durduğu kasın normal çalışması ile zamanla üzerindeki deriyi biraz dışarıya doğru genişleterek 1-2 ay içerisinde amaçlanan çıkıntıyı verir hale gelir. Protez diz ekleminden en az 5 cm aşağıya konur ve diz ekleminin hareketlerini engellemez.

 Ayrıca kasın kılıfı izin vermeyeceğinden ayak bileğine kadar itilemez. Bu nedenle protezin kalınlık sağlayamadığı dize ve ayak bileğine yakın kısımlarının da kalınlaştırılması isteniyorsa bu işlem protez konurken beraberinde bu kısımlara yağ enjeksiyonu ile dolgunluk sağlama şeklinde yapılabilir. Protezin konulması ile diz altı bacak bölgesi istenenden fazla kalınlaşacak ise bacağın dış kavisli kısmından liposuction ile yağ alınarak hem çarpıklık daha da azaltılmış hem de bacağın kalınlaşması önlenir. Eğer gerekli görülürse diz ekleminin iç tarafları fazla çıkıntılı ise buralara da aynı seansta liposuction uygulanır.

 Sadece yağ enjeksiyonu ile bacak kalınlaştırma da bir seçenek gibi durmaktadır. Bu uygulama fazla miktarda yağın karın veya basenlerden alınması ve baldırlara enjekte edilmesi ile sağlanır. Konan yağ dokusunun bir kısmının tutmayıp erimesi ile istenen hacimde dolgunluk sağlanamaması yanında protezin sağladığı simetrik ve kavisli fırlaklık yerine yaygın bir dolgunluk sağlaması istenmeyen özellikleridir. Yağ enjeksiyonu ile iyi sonuç alınması için kök hücreden zengin yağ dokusunun kullanılması, 6 ay ara ile birkaç seans uygulama yapılması önerilebilir. Yağ enjeksiyonunun bu olumsuzlukları nedeniyle baldır protezleri halen kolay ve pratik bir seçenek durumundadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder