12 Aralık 2013 Perşembe

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Burun Tıkanıklığı 

Buruna sadece estetik açıdan bakmamak gerekir. Burun estetik ile birlikte sağlık açısından da önemlidir. Burun tıkanıklığı vücut sağlığını olumsuz etkilediği bilinen bir gerçektir. Burun solunum yollarının başlangıç kısmını oluşturur ve alınan havanın nemini sıcaklığını ayarlamakla birlikte havadaki tozu, bakterileri ve akciğer için zararlı mikroskobik cisimleri elemine eder. Burun tıkanıklığı kuru ve süzülmemiş havanın burundan sonraki hava yollarını tahriş etmesine ve hastalanmalarına neden olur . Burun ayrıca koku alma organıdır. Sağlıklı bir vücut için sağlıklı solunum şarttır ve burun tıkanıklığı sağlığı olumsuz etkiler. Türkiye’de alerjinin yaygın olması ve burunların yapısal olarak kemikli olması nedeniyle burun tıkanıklığı şikayetiyle sık karşılaşıyoruz. Burun tıkanıklığı tedavi edilmezse sağlık sorunlara neden olur. 



Burun tıkanıklığının başlıca nedenleri

 - Deviasyon ( burun kıkırdağı eğrilikleri) - Burun etlerinin şişmesi ve büyümesi ( konka hipertrofisi ) - Burun polipleri - Geniz eti - Konka bülloza - Burun yapısının çökmesi - Burun içindeki yapışıklıklar - Alerjik rinit

Burun tıkanıklığı belirtileri 

- Horlama ve uyku apnesi - Boğaz kuruması - Sık farenjit ve bademcik enfeksiyonu-ağız kokusu - Yorgunluk - Sinirlilik - Kalp ve solunum yolları sorunları - Ses tonunun bozulması Burun tıkanıklığı tedavisinde sık uygulanan burun ameliyatlarından biri deviasyon ameliyatıdır. Genellikle burun etlerine uygulanan ve konkaları küçültmeyi amaçlayan radyo frekans ile birlikte uygulanır.



Radyo frekans sadece konkaların büyük olduğu durumlarda konkaları küçültmek için deviasyon ameliyatı yapılmadan da uygulanabilir. Burun tıkanıklığında burun estetiği ameliyatı sık uygulanan diğer bir ameliyattır. Burun estetiği ameliyatında burnun dış şekli düzeltilir ve burun tıkanıklığına neden olan konkalar küçültülür ve deviasyon ameliyatı da uygulanır.Burun tıkanıklığı burun çatısının çökmesine bağlı ise burun valvine yönelik ameliyat uygulanır. Burun polibi ameliyatı burun tıkanıklığında yapılan diğer bir burun ameliyatıdır. Geniz eti ameliyatı burun tıkanıklığını gidermek için daha çok çocuklarda yapılan bir ameliyattır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder