25 Haziran 2012 Pazartesi

Yüz Gerdirme Estetiği Hakkında Bilgiler

İlerleyen yıllarla birlikte tekrarlayan mimik hareketleri, güneş teması, çevresel ve içsel faktörler, doku elastikiyetindeki gerileme, kemik ve yumuşak dokulardaki hacim kaybı ile yüz; gevşek, sarkık ve belirgin kırışıklık içeren bir hale gelir. Gençleştirme için uygulanan yüz germe estetiği (face lift yada rhytidectomy) fazlalaşan cilt dokusunun alınması, deri altındaki kasların, boyun ve yüz derisinde gerginleştirme işlemiyle “zamanın geriye alınması” olarak açıklanabilir. Yüz germe estetiği tek başına yapılabileceği gibi alın germe estetiği, göz kapağı estetiği yada yağ enjeksiyonu ile birlikte de yapılabilir.



Yüz germe estetiği için en uygun adaylar; yüz ve boyun cildi sarkmaya başlamış, ancak güçlü ve iyi şekilli kemik yapısına sahip kadın ve erkeklerdir. Yüz germe estetiği uygulanan hastaların çoğunun 40 ila 60 yaşları arasında olmasına rağmen, anestezi riski olmayan ileri yaşlı kişilere de bu estetik ameliyat başarıyla yapılabilir.

Yüz germe estetiği sonrası görülebilecek komplikasyonlar, hematom (deri altı dokuda kan toplanması), mimik kaslarının hareketini sağlayan sinirlerin hasarı (genellikle geçici), enfeksiyon, yara hattı sorunları, ve anestezi ilaçlarına karşı reaksiyon olarak sıralanabilir. Kötü yara iyileşmesi en çok sigara içen kişileri etkiler. Bu komplikasyonlar, uyarı ve önlemlere uyulması durumunda ve yara iyileşme sorunu oluşturan sistemik bir hastalık yok ise göz ardı edilebilecek kadar nadirdir.

Yüz germe estetiği genel veya lokal anestezi ile sedasyon kombinasyonu altında uygulanır. Bu ameliyat içeriğine göre genellikle 2-3 saat sürmekle birlikte birden fazla işlemin aynı seansta yapıldığı durumlarda daha da uzun sürebilir.


Cilt kesileri genellikle şakak bölgesinde saçlı deri üzerinde başlayıp kulak önündeki doğal çizgiyi takip ederek kulak memesinin altından ense tarafındaki saçlı deriye doğru ilerler. Boyun bölgesine germe işlemi yapılması gerekiyorsa genellikle çene ucunun hemen altına yerleştirilen küçük bir deri kesisine ihtiyaç olacaktır. Ardından cilt altındaki yağ ve kas dokusundan serbestlenir. Daha sonra alttaki kas ve fasya dokusu gerilip deri geriye doğru çekilerek fazlalık deri kısmı alınır. Estetik dikişler sayesinde doku katmanları sabitlenip deri kesileri kapatılır. Estetik ameliyatın bitiminde toplanabilecek doku iyileşme sıvısı ve kanı dışarı almak amacıyla geçici olarak drenler yerleştirilebilir. Pansumanın ardından elastik bandajla sarılarak ameliyat bitirilir.



Yüz germe estetiği sonrasındaki hafif ağrılar ağızdan alınan ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kontrol edilebilir. Ciltte bir miktar şişlik, morluk ve hissizlik olması normaldir. Morluklar 8-10 günde, şişlik ve hissizliğin büyük kısmı ilk iki haftada geçecektir. Dikişlerin çoğu ameliyat sonrası yedinci gün civarında alınacaktır. Saçlı derideki iyileşme daha uzun zaman alabileceğinden buradaki dikişlerin veya kliplerin alınması birkaç gün geciktirilebilir.


Bu ameliyat kişiye yeni bir yüz vermez, sadece zamanı 10-15 yıl geriye alır. Başlangıçta yüzün görünümü garip gelebilir. Yüz özellikleri gerdirme ve şişliklerden dolayı hafif bir değişime uğramış, mimik hareketleri hafifçe kabalaşmış olabilir. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi yüz germe estetiğinde de iyileşme birkaç ay alacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder